dissabte, 2 de març del 2013

Els nostres carrers: una passejada per la nostra història

Seguint a Ramon Vila i Boixader, en el seu llibre "Mataró Recorda: els carrers, la feina, la gent..." procedeixo a citar un ruta traçada per Miquel Brullet (1932) a partir de l'arribada a l' estació.

l' Estació
"Cada carrer de cada poble té la seva història, m'ha agradat parlar amb la gent que ha donat vida a aquests carrers des de temps reculats i intentar esbrinar el fer de cada dia, l'ambient, la convivència...[...] no em centraré en una època concreta i intentaré reflectir el Mataró d'un passat fins on arribi la memòria dels avis que els agradi recordar"

Tramvia Mataró-Argentona
"Saludem el visitant en arribar per l'estació del tren de Barcelona a l'Emplame. A la façana de l'estació, làpida en memòria de Miquel Biada, propulsor d'aquest primer ferrocarril d'Espanya. A l' esquerra, caserna d'artilleria; (actual Av. Jaume Recoder) al davant, plaça de l' Estació, en curs d'urbanització"

Seguim la via del tramvia de Mataró a Argentona. Al carrer Lepant, a mà dreta, edifici de Montepius "La Alianza Mataronesa", clínica aixecada el 1919; compta amb 12000 socis i és conceptuada en la seva classe, com la segona de Catalunya.


Vista de La Rambla
"En entrar a la Rambla, trobem el teatre Clavé Palace, de bones dimensions, estil barroc fastuós, el més luxós de Mataró. (Ja no existeix però s' en conserva la façana). Des d'aquí podem contemplar un bell i únic conjunt, format per l' Hostal de N.S. de Montserrat, modern i d'encertada simplicitat; la creu de terme dita d'en Ramis, bella mostra renaixentista del segle XVI i lligada amb la història del barceloní Sant Josep Oriol; la moderna portalada del pati del Col·legi, dels PP Escolapis al fons. Fou aquesta la primera fundació cultural ciutadana, establerta l' any 1717 i definitivament el 1737. Hi admirem l'Església, d'encertadíssimes proporcions, de finals del segle XVIII[...]"


A la Cantonada amb el carrer Barcelona, casa isabelina amb la capella de Sant Sebastià en els baixos; la façana, escuts de Catalunya, Barcelona i Mataró provinents de l' antic portal de Barcelona, aquí emplaçat i derruït al 1857.

Consistori (Antic hospital)

Pujant La Rambla Mendizábal, popularment La Riera, tot admirant els esgrafiats de senyorials cases amb interiors d' època, arribem a les Cases Consistorials....

A la primera casa del carrer d'en Palau, aquí tocant, tenim un bell exemplar del finestral gòtic florit, segle XV.

La placeta de darrera les Cases Consistorials, en via de formació, presentarà: a mig jorn, la Caixa d'Estalvis i Mont Pietat, fundada en 1863, on està instal·lada la Biblioteca Pública. A tramuntana, exemplar únic d'arquitectura civil del segle XVI; és la casa Serra, façana renaixentista dins una concepció gòtica....

Can Serra (segle XVI)
A llevant, amb entrada pel carrer Enric Granados (carreró), l'Escola Municipal d'Arts i Oficis, d'Ensenyança Nocturna...

Si continuem pel carrer d'en Palau, sortirem a la plaça de la Constitució o Plaça Gran típicament la millor plaça de Mataró amb el mercat de venda de carns, centre de la vida ciutadana de l' edat mitjana... l' edifici del fons és el Jutjat de Primer Instància.

Santa Maria
Pujant pel carreró de la Beata Maria sortirem a la Plaça de G. Hernàndez (abans del Rei, actualment de Santa Maria) amb la façana postissa de la Basílica parroquial de Santa Maria...

Quan es surt de Santa Maria, pot el visitant escollir entre dos itineraris: o bé emprèn pel carrer de Bisbe mas o Nou, on pot veure a mà dreta altre bon exemplar de casa pairal que estatja el Foment Mataroní amb l' antic Teatre Principal, o bé puja per la dreta, pel carrer Sant Francesc. Aquest segon camí permet fruir d'una vista de conjunt de la ciutat des de les afores...

Seguint pel carrer de la Porta de Batlleix (o dels Àngels) i el carrer de les Caputxines arribarem al convent del mateix nom. Edifici fundat el 1735...
Vista convent de les Caputxines

Al cim, el Cementiri Catòlic ( adossat hi ha el cementiri municipal)...

Prenent cap a ponent el camí dels Molins que ens condueix a la riera de Cirera, i al final d'aquesta, el Parc Municipal, on comença l'avinguda de Ferrer i Guàrdia ( abans del duc de Victòria i popularment la riera de Cirera).

Valldemia (Escola Catalunya)
Més avall, a mà dreta, el Teatre Bosc, ( avui Monumental). A mà esquerra, el Col·legi de Valldemia, pensionat a càrrec dels GG Maristes, de bon gust amb sala d'actes, capella, museu i bells jardins.

Al començament d'aquest passeig trobem la Presó del Partit, projecte d'Elies Rogent i la primera d'Espanya (any 1863) del sistema cel·lular. Davant, edifici del Cercle Catòlic d'Obrers.

Plaça de Cuba
Segueix el recorregut Riera Avall on ens diu "hi trobem el carrer Francesc Macià o d'Argentona i a l' esquerra el carrer Melcior de Palau o Bonaire, el carrer Sant Josep on trobem l' església parroquial del mateix nom i Sant Joan, antic convent de Carmelites i l' Asil municipal de Beneficència. Travessant la Muralla  de Sant Llorenç, on hi ha l' institució Maternal de la Caixa d'Estalvis, trobem el convent de Santa Teresa. Seguint les parets del convent pel carrer Montserrat i girant a la dreta pel carrer Palmerola, sortim a la desballestada Plaça de Pi i Maragall o de Cuba." 


A l' extrem d'aquesta plaça comença el carrer de Cuba que vers migjorn ens condueix de dret, i seguint pel carrer de Churruca, a l' estació, orígen de la nostra caminada.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada