diumenge, 10 de març del 2013

de Visita a Ca l' Arenas

Dibuixant, pintor, escultor, un dels artistes de més anomenada i prestigi de Mataró, fou autor d'una extensa i variada obra. De versatilitat temàtica poc comuna, va desenvolupar temes de pintura religiosa, paisatges, escenes mitològiques, al·legories i nombrosos retrats, gènere aquest últim que ocupa bona part de la seva producció. Sempre dins el realisme, la seva obra manifesta una notable coherència de concepte i una empremta personal que l' identifica de manera inequívoca. formador d' artistes i pedagog de l' art, fou l'ànima de les exposicions anuals de Sant Lluc, col·laborador inestimable de les Seccions del Museu de Mataró, músic fonamental en la modernització de la Missa de les Santes, va estar sempre vinculat a la vida cultural de Mataró.

Ahir al vespre, mentre passejava pel carrer Argentona, vaig decidir passar per la casa dels Arenas amb la Carmen.

Vàrem veure una projecció de la vida dels dos germans. Gent d' inquietuds artístiques, amb un gran compromís amb l' art i la ciutat. La Maite ens explica que la casa va ser cedida per en Jordi, que era solter i es va dedicar durant els últims anys de la seva vida a la docència i a compartir coneixement amb la major part dels artistes que podem reconèixer a Mataró. Manel Cuyàs, Josep Maria Codina...són els que recordo i conec personalment, l' un per haver retratat la meva família, l' altre per haver sigut mestre en arts plàstiques a l' escola on vaig estudiar.

Una visita molt recomanable, hi trobareu l' exposició Mar de Fons "La sal, la sorra i el paper de vidre". Una casa de les d'abans, de les que ja no s'en fan, uns sostres fins al cel amb unes portes que no queden curtes i uns vitralls molt detallats. Us recomano que entreu fins al fons on podreu apreciar, si apameu les cortines, un pati prou ampli, safareig  i tot.


Puc llegir que ca l' Arenas neix del llegat de Jordi Arenas i Clavell a la seva ciutat natal i de la voluntat de l' Ajuntament de Mataró d'acceptar-lo. El nou equipament cultural es defineix com l' extensió específica del Museu de Mataró especialitzada en art i en la seva difusió, amb l' atenció preferent a l' activitat artística de la ciutat i on es realitzaran tota mena d'activitats de caràcter públic i d'interès general que hi tinguin relació: exposicions, xerrades, conferències, tallers, audiovisuals...

Jordi Arenas va morir l' 1 de Juliol de 1998. En el seu testament va llegar al Museu de Mataró, el fons d'art de la seva propietat ( obra seva, del seu germà Jaume i d'altres artistes) i la propietat de l' immoble que fou el seu domicili, situat al carrer d'Argentona 64. La deixa, integrada per milers d'obres d'art  i altres objectes de natura diversa, fou inventariada i registrada en un procés llarg i complex.

Originàriament, Ca l' Arenas era una edificació de prop de dos cóssos de façana, amb un pis sota teulada a dos vessant i pati, obra de l' arquitecte mataroní Emili Cabanyes i construïda a finals del segle XIX. L' immoble era característic de l' eclecticisme estilístic de l'època, amb elements compositius d'influència anglesa i del primer modernisme, una estança art decó, un menjador amb decoració personalitzada i un pati amb jardí. Per la seva singularitat, la façana de l' edifici està inclosa al Catàleg del Patrimoni Arquitectònic de Mataró.

Ca l' Arenas conserva la façana original i a la planta baixa s' ha mantingut la distribució anterior de l' immoble on, després de restaurar-la, s' han restituït fusteries, vidres glaçats i paviments hidràulics i s' ha recuperat la decoració de l' habitació art decó. L' edifici el corona una estructura metàl·lica grisenca de doble altura que combina classicisme i modernitat i li confereix un nou i singular aspecte exterior.

Font: Ca l'Arenas Centre d' Art del Museu de Mataró.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada