dimarts, 18 de març del 2014

Mataró, capital nacional del gènere de punt














Fa no massa temps, comentava el paper destacat de la indústria tèxtil mataronina en el context català, concretament pel que fa al gènere de punt, un dels punters destacats de la nostra economia fabril. He sentit a dir que en una trobada de les altes esferes del país es va pronunciar la següent afirmació " si les dones de la sala ensenyessin la seva roba interior, trobaríem que la majoria estava feta a Mataró". Per tant, no és d'estranyar el títol de la conferència, parlant de "capital nacional" del gènere de punt i no em sembla una exageració vanagloriosa ni gratuïta. Conec algunes coses de Vapor Gordils, de fet n'he parlat al bloc:

"A Mataró proliferen les xemeneies a partir dels "40" del segle XIX amb l' avenç dels filats i els teixits, i l' impuls dels "vapors". Al 1838 apareix la primera filatura moguda pel vapor a sota mateix del carrer de Sant Agustí, la fàbrica de Gordils i Dalmau. Va ser instal·lada amb una força de 20 cavalls, fou una de les quinze  que existien a Catalunya en aquella època. Al 1848 ja hi havia 10 filatures, 7 de les quals funcionaven a vapor."

Si m' és possible passaré a fer una visita per la conferència i miraré de fer-vos cinc cèntims del que aprengui, us convido a venir a fer un cop d'ull per la sala de la "nau petita" de Can Marfà. 


Dijous 27 de març a les 19.30 h

Nau petita de Can Marfà (c. de Colom, 69)

Conferència

El Vapor Gordils: un exemple del progrés a Mataró

A càrrec de l’enginyer industrial Xavier Nubiola i de Castellarnau


Acte organitzat per l’Ajuntament de Mataró i la Fundació Jaume Vilaseca, amb
la col·laboració del Cercle Històric Miquel Biada i dels Amics de la Ciutat de Mataró

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada