dijous, 4 de juliol del 2013

L' arquitectura de Mataró: Josep Puig i Cadafalch i la Plaça Gran

Com hem pogut veure en d'altres aproximacions a la seva figura, Puig i Cadafalch al bloc, és un dels personatges més significatius de la ciutat, en coneixem la seva casa natal a darrere l'Ajuntament, la seva obra arquitectònica, les seves aportacions també com a polític i historiador, a més d'una projecció internacional destacable.


En aquest cas ens centrem en una de les empremtes, que aquest any tenim d'aniversari, és el cas del 120è aniversari del Mercat del Rengle. 




Detall de la coberta semicilíndrica



Els orígens del mercat cal trobar-los en un altre dels arquitectes destacables del segle XIX, Emili Cabañes al bloc, arquitecte municipal, projectà el 1891 la construcció d'un edifici d'estil modernista, exempt i modulat, a la plaça Gran ( llavors de la Constitució) on s'instal·larien de manera permanent les 30 parades de vendre carn, quinze per banda, amb accés per un passadís central. En la construcció s'utilitzà el marbre, l'obra vista, el ferro colat (columnes) i es bastí una coberta central metàl·lica a dues aigües. Les obres van començar al gener de 1892, i el mercat entrà en funcionament el 5 de juny d'aquell mateix any.



Mesos més tard, l'Ajuntament encarregà a Josep Puig i Cadafalch, nou arquitecte municipal, la reforma de la coberta original que havia patit desperfectes. En va projectar una de nova, semicilíndrica amb volta de canó atirantada, detalls d'obra vista, revestiment de ceràmica vidriada i ornaments de ferro forjat. El nou mercat de Mataró quedà quedà completat definitivament el mes de febrer de 1893.



Amb el temps i l'ús, l'edifici acabà presentant problemes mes estructurals, d'estanquitat, higiènics i de confort. El primer Ajuntament democràtic de Mataró convocà un concurs per reformar-lo que fou adjudicat el gener de 1980 als arquitectes Isidre Molsosa i Montserrat de Torres, i que va consistir en l'eliminació del passadís central mantenint l'estructura de cos central i recuperant la il·luminació i ventilació de la volta de la coberta. Externament es proposà l'accés a les parades pel seu frontal mantenint el modelatge inicial. El projecte incorporà també un nou sistema de tancament de parades, cambres frigorífiques i noves instal·lacions. Les obres de reforma del mercat i de l' entorn de la plaça començaren el juny de 1982, i el mercat s'inaugurà el 31 de desembre de 1982.  





Vista de la plaça

Podreu trobar altres històries de la Plaça Gran al Bloc seguint aquest enllaç. 


* Tres edificis, una ciutat, guia de recursos Núm. 31, juny 2013


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada