dilluns, 27 de setembre del 2010

27 de Novembre de 1872

Revolta social. Les masses ataquen a can Massot

El moviment social present forma violenta, es presenta pot ser primer a Mataró que en cap altre lloc eminentment treballador i per tan tenien que sentir-se els efectes de les relacions més o menys harmòniques entre el capital i el treball.

En el dia 27 de novembre a la una de la tarda es comença el moviment produït per qüestions de treball oposant-se a l'entrada de treballadors esquirols. El conflicte prengué peu fins al punt de que en la part allà de la fàbrica hi havia personal disposat amb armes que quan va veure que faixines enceses es posaven a la porta per assaltar la fàbrica feren foc ferint a un home i dos nois: en tota la tarda no pararen els dispars i les pedrades als vidres; poc pogueren els tinents d'alcalde Srs.Viñas i Fontanals, ni el mateix jutge d'Instrucció Sr.Pinazo que es presentaven per a exercir el seu càrrec com per a actuar d'home bo.

A les darreres hores de la tarda arribà un tren militar que conduí un batalló del regiment de Bailen i poc més tard un esquadró de cavalleria.

La sola presencia d'aquestes forces fou suficient per a establir l' ordre pertorbat.

* Bloc Mataroní "Una manera de fer història"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada