dimarts, 15 de desembre de 2009

53 anys sense Puig i Cadafalch, i què més?Com ja us varem parlar en temps, tenim una proposta concreta sobre la casa Puig i Cadafalch, una remor popular es pregunta sobre si devem salvar l' espai per a fer pedagogia sobre la seva figura i guanyar per a la ciutat el record d'un dels seus personatges més il.lustres. En aquestes que s' organitzen unes jornades de coneixement del mataroní al cercle de l' arxiu de Santa Maria mentre esperem el posicionament de l' Ajuntament en tot l' assumpte. Com ha entitat adherida, Un Mataró no tant llunyà, seguim d'aprop aquesta proposta veïnal sobre el futur de la casa.- amplia la notícia el diari el Punt

Impulsen la campanya de recollida de signatures perquè es conservi la casa natal de Puig i Cadafalch, a Mataró

Reclamen que a l'habitatge es faci un centre d'interpretació de l'arquitecte

15/12/09 02:00 - Mataró - Lluís Martínez,
La casa natal de Puig i Cadafalch, ara tancada, està situada al Carreró de Mataró

Un grup de veïns de Mataró, a través del Moviment Educatiu del Maresme (MEM), ha impulsat una campanya de recollida de signatures per demanar que es conservi i es rehabiliti la casa on va néixer l'arquitecte mataroní Josep Puig i Cadafalch. Prop d'una quarantena d'entitats ja s'han adherit a la proposta i s'han recollit unes 750 firmes a títol individual. La intenció és que l'habitatge es pugui convertir en un centre d'interpretació de la figura d'aquest mataroní il·lustre i català universal.

Un dels promotors de la campanya, l'historiador i periodista Manuel Cusachs, explica que fa mig any que va sorgir la iniciativa amb l'objectiu d'evitar el que va passar amb la casa natal de l'impulsor del ferrocarril, Miquel Biada, que va ser enderrocada. Cusachs explica que la de Puig i Cadafalch, situada al Carreró número 39, va ser adquirida l'any passat per l'empresa Bomar 92 SL i que aleshores el nou propietari va assenyalar que volia restaurar l'edifici per convertir-lo en un habitatge unifamiliar. L'objectiu de la campanya és pressionar el consistori perquè arribi a un acord amb els nous amos per convertir-la en un espai que serveixi per difondre la figura i l'obra de qui va ser un dels millors arquitectes del Modernisme.

Cusachs considera que ara per ara, i amb la crisi immobiliària que hi ha actualment, és difícil que s'hi pugui fer cap obra. Per això confia que l'Ajuntament decideixi comprar-la o bé llogar-la. Una proposta que els nous propietaris no veurien malament. «Mataró té l'honor i l'orgull de ser la ciutat on va néixer l'insigne Josep Puig i Cadafalch, en una casa de cós del segle XVIII, on hi van viure sis o set generacions dels Puig. Aquesta casa corre el perill de ser enderrocada i, encara que es conservés la façana catalogada, creiem que seria una pèrdua irreparable per al patrimoni històric i cultural de Mataró», apunten els impulsors de la recollida de signatures en una carta que han adreçat a totes les entitats locals perquè s'hi adhereixin. De moment, els promotors de la campanya ja han recollit més de 750 firmes, però esperen arribar al miler d'aquí al 23 de desembre, que és quan tenen previst entregar-les.

Totes les facetes


Coincidint amb l'aniversari de la mort de Josep Puig i Cadafalch, el 23 de desembre que ve, a més de fer entrega a l'Ajuntament de les signatures que s'hagin recollit, el Moviment Educatiu del Maresme té previst organitzar al Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró una conferència per donar a conèixer les diferents facetes d'aquest mataroní il·lustre. A banda de ser un dels millors arquitectes del Modernisme i autor d'obres cabdals com ara la casa Ametller, o la casa de les Punxes de Barcelona i la casa Coll i Regàs de Mataró, també va ser una de les persones més importants de Catalunya en l'àmbit de l'arqueologia, l'arquitectura i la política del segle XX. La xerrada anirà a càrrec dels doctors Joan Santacana, Ramon Reixac i Clara Masriera i del periodista i historiador Manuel Cusachs.

Retrat realitzat per Ramón Casas


Full de Ruta:

A l'atenció d'Un Mataró no tant llunyà

Essent vosaltres, una entitat adherida a la Campanya de recollida de signatures “Per la recuperació de la casa natal de Josep PUIG i CADAFLCH per a la ciutat” en primer lloc volem donar-vos les gràcies pel vostre suport, i a la vegada ens plau poder informar-vos dels actes programats pel proper dia 23 de desembre de 2009, dia del 53è aniversari de la mort d’aquest mataroní il·lustre:

- a les 18 h lliurarem a l’ Ajuntament un plec de signatures amb el lema “Per la recuperació de la casa natal de Puig i Cadafalch per a la ciutat”

- a continuació, Roda de Premsa, davant la seva casa natal (Carreró nº 39 )

- a les 19:30 h, al Museu Arxiu de Santa Maria, la Conferència “ Josep PUIG i CADAFALCH, un Mataroní Universal” intervindran:

. Dr. Joan SANTACANA

. Dr. Ramon REIXACH

. Dra. Clara MASRIERA

. Sr Manuel CUSACHS

Donada la seva importància, preguem en feu tota la difusió que us sigui possible.

Moltes gràcies.
Us hi esperem !!!

Atentament,
Comissió de la campanya

“Salvem la seva casa natal”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada