dimarts, 12 de maig del 2009

Rafael Estrany - Un Civil a la Guerra -

Històries com aquesta que queden relegades pel corrent de les grans fites de la humanitat que ens recorden el dia a dia dels temps tenen la seva importància i valor com a béns preuats del nostre passat. Són algunes de les vivències que omplien els carrers de la ciutat de Mataró en temps no tant llunyans, que entre tots podem recuperar perquè les generacions futures i nosaltres mateixos tinguem a la memòria la vida de la ciutat en la que som i serem.

Voldria remetrem a la figura de Rafael Estrany (1884-1958) del qual ja he fet una petita introducció, no només com a artista de la ciutat amb la seva singular obra, sinó que també a través dels records de la seva filla, que relatava anys més tard la seva experiència durant la Guerra Civil i en concret els primers dies de l’Alzamiento (Rafael Estrany, editorial Ausa, Sabadell, 1997).

El 20 de Juliol de 1936, hi va haver a Mataró la crema de convents. L’ endemà, a la tarda, una multitud que crida es reuneix davant la plaça de Santa Maria. Uns homes entren a l’ edifici de la rectoria, al carrer de Sant Francesc d’Asís, llençant diversos objectes que la gent malmet.

“alertat per la cridòria, el pare va sortir al balcó de casa. Va mirar les operacions de destrossa que es produïen davant els seus ulls amb un estat d’ esglai, sense entendre ben bé res. Truquen a la porta. Francesc Bas, un dibuixant professor de l’ Escola d’ Arts i Oficis que havia estat alumne d’ Estrany, anuncia, esverat, que a dins de Santa Maria hi ha destrucció. Estrany exclama: anem-hi.”

Foto de l’interior de la Basílica de Santa Maria,mostrant el retaule major devastat, sense les imatges.Octubre de 1936.(Foto: Marià Ribas. M.A.S.M.M.)

Ha sortit de casa seva amb l’exalumne. El carrer és ple de gent exaltada i aviat veuen que ells dos no seran prou força per entrar a Santa Maria ni molt menys per controlar la situació. Truquen a portes del veïnat. Són, la majoria, portes que s’ obren per tancar-se tot seguit. Només tres persones decideixen seguir-los.

De totes maneres, l`equip que Estrany ha format troba en la plaça, plena de gent dos paletes de Mataró, que decideixen fer-li costat, dos milicians els barren el pas, dins uns dos-cents homes amunteguen bancs, esbotzen portes... decideix doncs dirigir-se a la seu de la CNT de la Riera on hi troba a Ramon Molist (amb certa autoritat) intentant de convèncer-lo amb el següent argument:

“no es tracta de salvar els objectes de l’ església pel seu carácter religiós sinó perquè son obres d’ art i testimonis de la història comú dels mataronins, pensin com pensin.”

Foto de l’interior de la Basílica de Santa Maria.Agost de 1936.(foto: Marià Ribas. MASMM)

Estrany, a més a més, al.lega que amb les obres d’ art salvades es podria crear a Mataró el museu que la ciutat no té i que des de feia temps es reclamava. Molist en persona convençut, els acompanya fins a Santa Maria. Allí dóna ordres als milicians de l’ entrada que el deixin passar. En la fosca van veure uns homes que amb uns ganivets procedien a tallar les pintures de Viladomat. S’ hi van encarar, parlant en nom del comitè local de la CNT i apel.lant amb els mateixos arguments anomenats abans, sense perdre la calma i conscients de les conseqüències que el gest podia dur. Els homes, convençuts o no, van deixar les armes i van girar cua. Procedint a enretirar algunes de les imatges més valuoses i de més fàcil extracció continuaren durant tota la tarda del 21 i tota la nit, ajudats fins hi tot per un milicià i traslladant-los a través del Fossar Xic i, a l’ endemà, es va resoldre portar-los a la casa Serra, al Carreró.

a l' esquerra.- Setembre,1936Interior de l’església de Sant Josep(foto: Marià Ribas i Bertran
Fulls nº14 MASMM)

a la dreta.- L’Altar de les Ànimes completament destruït. Octubre del 34
Al fons l’altar de Sant Isidre.(Foto: S. Carreras. Fulls/20 MASMM) Santa Maria
Fet i fet, la iniciativa d’aquest mataroní va servir per fer-nos arribar aquestes obres d’art que potser d’ altre forma haurien desaparegut per sempre. En homenatge a la seva esmerçada tasca, glosso aquesta la seva petita gran història.

3 comentaris:

 1. Enhorabona, no coneixia el vostre blog i hi he anat a parar perquè estic buscant informació relacionada amb aquells dies de juliol del 36. El meu besavi era el campaner Pinart de Santa Maria, i tant ell com el seu fill van ajudar a salvar part del patrimoni de Santa Maria de Mataró.
  M'agrada la idea de no oblidar el passat i, sobretot, de fer-lo conèixer.
  Intentat fer un breu recull sobre tot el que estava relacionat amb ell, us agrairia que si en sabéssiu alguna cosa m'ho féssiu saber.
  El meu blog és
  http://focdencenalls.blogspot.com/
  i el meu correu npinart@gmail.com

  Sabeu si es pot aconseguir el llibre que esmenteu de l'Estrany?

  ResponElimina
 2. Felicitats per aquest bloc!!! M'agrada molt la historia de Mataró, i blocs com aquest son molt a tenir en compte!!!
  Felicitats i endavant!!

  ResponElimina
 3. Concretament el varem trobar a l' escola Vista Alegre de Mataró, en una edició que l' Ajuntament promocionava pels volts de l' any 97; ara bé segurament el podràs trobar a qualsevol bibliotèca ;)

  ResponElimina