dissabte, 25 d’abril del 2009

Els Gegants de Mataró, segon capítol

Nom: La Geganta
Alçada: 4,10m
Parella: Robavafes
Constructor: Josep Maria Diamant i Montañés
Any: 1964 (la figura original va estrenar-se segurament a Les Santes de 1853)

La Geganta és la parella inseparable d'en Robafaves; té la fisonomia d'una reina clàssica (ens recorda una mica a la reina bona dels contes de fades: elegant i majestuosa però amb expressió tendre i comprensiva), amb corona, vel blanc i capa de vellut; porta sempre a la mà esquerra un bonic ram flors naturals i a la dreta un mocador fet de forma artesanal per un grup d'àvies de la ciutat.

Hem de dir que no té nom, és simplement coneguda com la Geganta, però això no vol dir que no sigui important, ja que fins i tot té dedicada tota una gran avinguda de Mataró, la coneguda i concorreguda Avinguda de la Geganta, just davant del nou parc de Mataró, on també hi ha un petit carrer, molt petit, que és el carrer Robafaves. (No és cert que l'Avinguda de la Geganta rebi aquest nom en homenatge a l'esposa d'en Robafaves, sinó que antigament aquest carrer, segons ens han explicat, portava a una casa molt gran, i per això tothom la coneixia com l'avinguda de la (casa) geganta, però la primera història és més maca, no creieu?)

Al igual que el seu marit, surt en comptades ocasions de Mataró; de fet sempre surt tota la família Robafaves junta, és a dir, o surten els quatre gegants o no en surt cap, i això és degut al protocol de funcionament que tenen aprovat pel Ple Municipal.

Els mataronins més imponents (Especial Santes)

Les Santes no serien les mateixes sense la presència dels gegants de Mataró, sobretot en Robafaves i la Geganta. Com cada any la família Robafaves proposa fer ‘una postal’ amb els gegants que venen convidats a les Santes. Enguany són els gegants de la Casa de Caritat de Barcelona, acompanyats pels Ministrers Ganxets del Baix Camp.

No es poden concebre les Santes sense la presència i la participació dels gegants de Mataró. Els més famosos són el Robafaves i la Geganta, que sempre van acompanyats del Maneló i la Toneta. Les bèsties de foc com la Momerota, la Momeroteta, el Drac i els Capgrossos també participen activament de la gresca. Entre els actes més destacats, hi ha la Gegantada, el Desvetllament Bellugós, l’Escapada a Negra Nit, la Revolta dels Nans, la Dormida i la Postal de Gegants. “Una de les novetats d’aquest any és que la Geganta estrenarà arrecades i que els 18 nans de la comparsa s’han repintat”, diu Toni Vidal, membre de la Colla de Geganters de Mataró. A més de la família Robafaves, destaca la Momerota, una figura amb cap de bou i cos de mulassa que es va estrenar al 1979.
Gegants de Mataró
Especial Festa Major de Mataró (Tribuna Maresme)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada