diumenge, 29 de març del 2009

Això ja s'acaba senyora xaruga

A partir d’aleshores, cada diumenge, des del primer diumenge de Quaresma fins al darrer, molts mataronins i mataronines es concentren a la Plaça de la Peixateria per serrar una de les potes de la imatge de la Vella Quaresma. Allà, a la una en punt del migdia, dos persones pujades a una escala amputen amb una serra una de les potes. Aquestes dues persones executen un petit joc amb els assistents. En primer lloc els demanen que cantin la tonada tradicional de la festa: «Serra la vella, un plat d’escudella, serra la velló, un plat d’escudelló». Aleshores algú demana “Que ja està?” i els dos voluntaris responen amb un rodolí del tipus “No mestressa, porteu pa que la serra no vol serrar”.

El rodolí s’improvitza en funció de les menges que la gent porta de casa seva (fuet, maduixes, vi, etc). Una vegada s’aconsegueix talla la cama, es llancen tres coets voladors i s’acaba l’acte.

La Confraria de les Set Setmanes també s’encarrega d’imprimir i repartir unes fotocòpies amb la imatge de la vella Quaresma de l’any en curs, segons la versió de l’artista escollit, que inclou també el programa amb dels dies que es tallaran les cames. Aquestes fotocòpies es reparteixen per les escoles i també el dia que es penja la Vella a la Plaça Peixateries com cada vegada que se li talla un peu.


Carnestoltes quinze voltes

i Nadal de mes en mes
tots els dies fossin festes
la Quaresma mai vingués!
Serra la Vella: vint anys de Vella Quaresma a Mataró
Patronat Municipal de Cultura de Mataró i Museu de Mataró. En aquest llibre hi ha la documentació associada de les primeres vint edicions de la festa de la Vella Quaresma de Mataró: els dibuixos i pintures de la Vella Quaresma fetes des de l'any 1979 al 1998, així com altres informacions relacionades amb aquesta tradició mataronina. El text és de J.M.Clariana i Coll i les imatges de cada un dels artistes que durant aquests vint anys han creat la Vella Quaresma. També en format DVD.

Data de publicació: 1999

Lloc de publicació: Mataró

Altres: ISBN: 84-95127-34-2 · Enquadernació rústega · 76 pàgines · 21 x 21 cm

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada