diumenge, 10 de novembre del 2013

Redescobrint "El misteri de la Plaça Gran"



Ara fa tres anys, a través d' un comunicat de les CUP i una intervenció d' Agàpit Borràs, vàrem saber més sobre una d' aquelles coses que tan ens agraden als apassionats de la història i la nostra ciutat, sota la Plaça Gran hi ha un misteriós espai, estructura o "anomalia" tal com ens explica Agàpit per a Un Mataró no tan llunyà:


"Dir-vos que fa un mes aproximadament, varem fer una intervenció amb un sistema que s’anomena “tomografia” a la Plaça (claus d’acer connectats elèctricament, que permeten esbrinar fins a una fondària d’uns 8-10 metres si hi ha “anomalies”). Aquesta intervenció es va fer i es varen trobar “anomalies” i això vol dir que es varen detectar evidències d’una intervenció humana. El diumenge 10 de novembre hi tornarem a les 10 del matí i farem una passada amb georadar. Llavors sabrem més coses en concret. Agraït pel vostre interès. 

Tanmateix si es concreta tot això, representa una troballa cultural que pot dinamitzar econòmicament aquesta part de la ciutat, tant central dins la Iluro romana i el Mataró medieval del XVI.. Com veieu aquests avenços tecnològics, permeten esbrinar el subsòl sense fer intervencions físiques a una fondària de 8 - 10 de metres, que tenen un cost molt més superior que la utilització d’aquestes tècniques modernes que us he comentat."

En el Bloc em parlat sovint sobre la Plaça Gran, eix a través de les diverses èpoques de la nostra ciutat, sobre la que s' han articulat, com ens exposa Agàpit, les avantpassades de Mataró.

Avui en un intent de treure l' aigua clara, sense escometre encara una acció més important i agressiva com seria la opció de foradar alguna part de la plaça, hem sigut testimonis de la batuda que han realitzat amb el georadar, de la que esperen extreure'n alguna informació rellevant. 

dipòsit de l' aigua de Lleida

A més de l' experiència de participar d' aquesta pràctica arqueològica, ficant el nas entre papers i documents, hem sabut que hi ha registres del 1937, data en que es va baixar per darrera vegada a través d' unes escales a aquesta estructura. Sembla ser, pel que hem esbrinat i ens han dit uns i altres, que es tractaria d' una estructura, possiblement un dipòsit d' aigua, molt semblant als que hem pogut veure en ciutats com Lleida o Barcelona, que aprofitaven les aigües de reguerons i canalitzacions naturals internes per acumular-la i així estar abastits en cas de necessitat.

No volem aventurar-nos més pel que fa a les dimensions, moderadament grans, les múltiples funcions i la datació concreta, seguirem atents a cada pas amb ajuda i assessorament podrem seguir fent-nos una idea d' allò que tenim sota els nostres peus.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada