dimarts, 30 d’abril del 2013

Cartell de les Santes 2013

L’autor del cartell de Les Santes 2013 és en Pol Codina Font, escultor i forjador que viu i treballa a Mataró.
Al cartell hi ha representat les comparses mataronines i la gent que viu, segueix i fa possible la festa. Ha treballat cada figura moldejant aram per donar-li les formes de la Família Robafaves, els Nans, l’Àliga, el Drac, el Dragalió, la Momerota, la Momeroteta i les Diablesses.També hi ha afegit la Colla Castellera Capgrossos de Mataró i la Banda de l’Agrupació Musical del Maresme. Al cartell hi són presents colors vius que s’associen a l’alegria i la màgia de la festa, la multitud, el volum i el moviment característics de la Festa Major de Mataró. I una lletra acolorida, la T de Les Santes, que evoca els orígens cristians de la celebració i la bandera de la ciutat. 


"És un plaer i un honor per a mi que se m’hagi proposat tenir l’oportunitat de fer el cartell de Les Santes de Mataró. En un primer moment, sorprès i il·lusionat per la notícia, se’m van plantejar diverses opcions. Inconscient encara de la magnitud que comporta aquest encàrrec, he de prendre grans decisions. La primera és el format amb el que treballaré. El repte començà en el plantejament. Un cartell és un suport que com a escultor no hi estic avessat a expressar-m’hi per la importància pictòrica i/o gràfica que suposa. Davant del ventall de possibilitats vaig haver de prendre la primera gran decisió: fer una escultura o fer una pintura il·lustrada. Em resultava estrany pensar en una escultura plasmada en un cartell, i el fet de fer una il·lustració policromada em semblava massa arriscat. L’ús del dibuix sempre ha estat per a mi una transició per arribar a la tridimensionalitat, un pas no definitiu en si mateix, sinó més aviat un esbós del que serà la meva obra. Després de donar-hi voltes, em vaig decantar per una tercera opció on tot i té cabuda: realitzar un baix relleu amb metall sobre un llenç pigmentat amb acrílic i olis.

Per aconseguir el relleu he moldejat la planxa d’aram manualment a partir de les il·lustracions de cada comparsa, manipulant-les mitjançant diverses tècniques com el cisellat amb burils, el punxonat o embotit, el repolsat, etc... D’aquesta manera he aconseguit un baix relleu que dóna forma i volum a cada una de les peces del conjunt. Les peces que conformen les figures entre si han estat soldades amb plata. Finalment he pintat amb colors vius tot el conjunt per donar el punt viu, alegre i divertit que té la festa per ella mateixa. La base que suporta tot el conjunt és de fusta preparada i pigmentada. 


Entre els motius que m’han fet decantar per fer un relleu hi ha, en part, les ganes que tenia de reproduir els gegants i les figures. He volgut fer un cartell que fos proper i càlid, sense complicacions conceptuals, per als més petits, ja que la màgia d’aquestes festes en part els pertany. Enguany fa 20 anys del cartell de l’il·lustre artista “Parés de Mataró” en el que hi havia totes les figures, i m’encoratjà per a què hi apareguessin al cartell de la Festa Major. Sóc conscient que no deixa de ser una simple representació personal, i que no és un cartell tan abstracte com algun sector potser hagués preferit que fos. 

A més de les figures, que no deixen de ser una part important de la peça he volgut plasmar-hi la sensació del bullir de la gent de la ciutat que les acompanya. Les Santes de Mataró és la festa més esperada de tot l’any i la voluntat de gran part dels ciutadans i ciutadanes fan que aquestes siguin possibles. A més a més de les comparses m’ha semblat important incorporar al cartell la Colla Castellera Capgrossos de Mataró i l’Agrupació Musical del Maresme, molt presents en aquests darrers anys als actes de la Festa Major de Mataró. Per últim, la creu de la paraula Santes l’he volgut resaltar pintant-la de vermell sobre el fons blavós fent referència a la bandera de Mataró i alhora evocar els orígens cristians de les patrones de la ciutat i de part del ritual festiu. 

Amb una tímida esperança, espero i desitjo que el cartell que he creat agradi tant a grans com a petits, i es pugui fer un lloc en el record del ciutadans de Mataró. 

Glòria a les Santes! 

Pol Codina, forjador i escultor"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada