dimarts, 29 de març del 2011

Can Marfà obrirà a finals d’any com a Museu del Gènere de Punt

Mataró tindrà a finals d’any les primeres mostres del futur Museu del Gènere de Punt, a la nau petita de l’emblemàtica fàbrica de Can Marfà. Un conveni signat dilluns a quatre mans; Ajuntament, IMAC, Fundació Jaume Vilaseca i Caixa Laietana ha de donar pas a la creació d’una Fundació que gestioni el futur equipament que acollirà la que Baron defineix com “una col·lecció de maquinària sensacional, la millor d’Espanya”. Un cop les obres s’hagin finiquitat es traslladarà a Can Marfà la maquinària custodiada fins ara a la Vilaseca. L’obertura del futur Museu serà per fases i es treballa per anar-lo completant i modernitzant fins a aconseguir un discurs museístic que el converteixi en referent estatal. El Museu del Gènere de Punt és una de les tres puntes de llança que l’IMAC contempla per al futur Museu de la Ciutat a Can Marfà –encara sine die– juntament amb les col·leccions de l’Iluro Romana i de la dita ‘Ciutat Mediterrània’, ja visitables a Can Serra.
El conveni signat implica les parts a aconseguir que reeixeixi el projecte de Museu. “Em sento com el corredor de marató que duu 40 quilòmetres i li queden els dos més difícils”, explica Pere Vilaseca, president de la Fundació que no va amagar que la gestació del conveni han estat “unes negociacions no sempre fàcils i exigents”. Vilaseca, que va voler tenir un record pels enyorats Jaume Vilaseca i Josep Maria Bellavista, va mostrar-se il·lusionat amb el projecte. Joan Antoni Baron va assegurar que espera que la Generalitat se sumi a la Fundació, “el Conseller Mascarell hi va mostrar predisposició, sabem de la difícil situació pressupostària però creiem que el projecte val la pena”.

Un Museu viu i per fases
Josep Ibern, director general de Caixa Laietana ho va explicitar: “No volem un Museu inamovible estàtic sinó un de viu, que la gent visiti més d’una vegada”. El projecte museístic serà, doncs, ambiciós però sempre “condicionat a les situacions pressupostàries que sabem que són difícils”, va dir Joan Antoni Baron. En tot cas es té clara la prioritat de les parts per anticipar l’obertura per fases ja a finals d’aquest 2011, perquè el que ara es pot veure exposat a la Fundació Vilaseca es trobi a Can Marfà. “Volem que la gent entengui el que era una fàbrica tèxtil en tot el seu procés, per entendre una part essencial de la història de Mataró”, va dir Baron.
Font: Tot Mataró

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada