dilluns, 10 de maig del 2010

D.O. Mataró


El Dolç Mataró és un vi ecològic negre dolç elaborat principalment amb raïms de la varietat autòctona Mataró (nom de la capital de la comarca).

El raïm es deixa sobre-madurar al cep i la verema té lloc abans que el raïm comenci el procés de passificació. La maceració tindrà lloc en dipòsits d'acer inoxidable durant 6mesos per tal d'obtenir una màxima extracció de color. Es realitzen remuntats diaris per tal de millorar l' extracció. La pasta serà premsada lleugerament. Posteriorment el vi és criat en barrica de roure francès i serà embotellat després d'un procés lleuger d'estabilització.

Des de temps dels romans ençà s' havia cultivat a Catalunya una gran quantitat de vinya, exportada ja fos en forma d'aiguardents cap Anglaterra o com a un vi més aviat poc refinat cap a d'altres destinacions així com la pròpia taula de qualsevol veí. Al segle XIX aquesta producció era desmesurada.

A Mataró tots els turons que podeu observar plens de boscos, eren principalment cultius de vinya per la producció i exportació del vi. Cap a mitjans de segle la famosa fil.loxera, un pugó d'origen americà, va devastar la vinya francesa a l'altre costat del Pirineu, i durant un temps (pocs anys) és va aprofitar per copar el mercat d'aquests des de Catalunya principalment. El problema va ser quan aquesta finalment va arribar aquí arramblant amb tot el cultiu català. A Mataró fins aquest moment teníem, segons hem van explicar uns enòlegs, un tipus de raïm específicament desenvolupat en aquests turons; és tracta de la coneguda popularment avui dia com a monastrell que es cultiva a tot el País Valencià i també a Alella on encara conserva la seva antiga denominació, és a dir, Mataró.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada