dimarts, 8 de setembre del 2009

El Catalanisme a Mataró entre 1914 i 1939, segons Joaquim Casas (uns apunts) I part


Transcric en part el document que em sembla de gran interès, podeu trobar-lo complert sota el mateix títol i en versió PDF a la xarxa.-


Entre finals d'octubre i primers de novembre de l'any 1977, van tenir lloc a la nostra ciutat els actes finals de la campanya El català al carrer, organitzats pel Secretariat Local del Congrés de Cultura Catalana. Es va programar un cicle de quatre conferències per tractar diferents temes, a càrrec de reconeguts especialistes. Entre ells Joaquim Casas i Busquets, escriptor i amb una llarga trajectòria periodística, social i pública a la ciutat, abans i després de la guerra.


A partir d'ara reprodueixo fragments de la conferència, la reproducció la fa Josep Puig i Plà a partir d'una transcripció mecanoscrita, lògicament un resum, permetent-se certes llicències alhora de reblir els termes disconnèxos afirmant no perdre el fil de les paraules del conferenciant amb la garantia del ferm coneixement de l' autor.


"Aquests vint-i-cinc anys que tractarem van de 1914 a 1939... aclarim conceptes: catalanitat vol dir manera d' ésser; catalanisme vol dir manera d' actuar. Hi pot haver un catalanisme religiós, literari, social, polític. Per què la catalanitat i el catalanisme? són fills pràcticament de l' ocupació de les forces a Catalunya."


"hi ha unes accions i reaccions en la història de Catalunya que han donat un sentit de catalanitat als seus habitants" (referint-se a fets com els del 1714, Guerra Civil...)


"L' any 1914 s' inicia la Guerra Europea, [Guerra de les nacionalitats]. Aquest mateix any Prat de la Riba creà la Mancomunitat de Catalunya. El 1914 el català al carrer es parlava a tot arreu, perquè hi havia pocs [castellans]. No s' escrivia, però, gaire enlloc; només es petites publicacions. Hi havia el gran inconvenient que les normes de l' idioma de Pompeu Fabra no s' havien popularitzat( vista com a capitalina la normativa sense tenir en compte els diversos dialèctes); només es feu a nivell intel.lectual... "


"A Mataró un dels fets més singulars va tenir lloc durant l' àpat que feren els homes del Cau Grillat, que havien tingut el seu local a les Espenyes. El Cau era un club, un clan, on hi havia gent esquerrana , intel.lectual. Tots els membres eren germans; es reunien amb vesta i cucurulla i feien unes cerimònies. El president era en Subirà. Hi discutien molt. Allà hi havien anat a xerrar Serra i Moret ( socialisme catalanista) i Margarida Xirgu. Al cap d'uns anys, durant la Dictadura, els del Cau publicaren un llibre (Socrastí i Companyia, Memòries del Cau Grillat. De la vida viscuda, editada a partir de 1923) i ho anaren a celebrar amb un àpat al bar ideal, darrera de Santa Anna. Acordaren no tenir massa respecte de la bandera nacional. Algú ho va xerrar i els van agafar a tots; els van posar moltes multes i els van portar a la Model. Amb la República se'ls tornà l' import de la sanció econòmica."

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada