dilluns, 14 de setembre del 2015

Toni Sors de l' AGRUPE i el cim més alt del món!


Enguany se celebra el 30è aniversari de la primera ascensió catalana a l'Everest. El 28 d'agost de 1985 els alpinistes Òscar Cadiach, Toni Sors (membre de l'Agrupació Científico-Excursionista de Mataró) i Carles Vallès, junt amb tres xerpes, van coronar el cim més alt del món.
Amb motiu d'aquesta efemèride es prepara una vetllada molt especial en la qual es projectarà el film Hem fet el cim, que retrata aquella fita històrica de l'alpinisme català i, després, es podrà conèixer l'experiència de dos dels seus protagonistes Òscar Cadiach i Carles Vallès
Toni Sors 
Nascut a Sant Vicenç de Montalt el 1950, Antoni Sors i Ferrer era membre de l'Agrupació Científico-Excusionista de Mataró. L'any 1981 fou el cap de la primera expedició catalana que assolí el Broad Peak (8.047 m), al massís del Karakoram.
Al 1985 va formar part, junt amb els també alpinistes Òscar Cadiach i Carles Vallès, de la primera expedició catalana que assolí el cim de l'Everest.
Dos anys més tard, al 1987, Sors va encapçalar l'expedició mataronina al Lhotse Shar, un cim de 8.400 metres de la serralada de l'Himàlaia (Nepal). L'expedició, formada per 8 membres de l'Agrupació Científico-Excursionista de Mataró, va finalitzar amb la mort tràgica a conseqüència d'una allau de 4 dels alpinistes: Sergi Escalera, Francesc Porras i Antoni Quiñones, a més del mateix Sors. L'Ajuntament va declarar un dia de dol a la ciutat amb motiu de l'accident, i al novembre de 1987 va entregar als supervivents de l'expedició la Medalla d'Or de la ciutat al Mèrit Esportiu, a més de fer un acte públic d'homenatge. Un acte institucional va recordar també les víctimes de l'expedició en el 10è aniversari de l'accident.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada