Nicolau Guanyabens i Giral (Mataró, Maresme, 1826 - Palma, 1889) fou un compositor, metge i marí mercant català.
Va estudiar pel seu compte flauta, guitarra i composició a partir del peculiar mètode de Virués La Geneuphonia. Home molt polifacètic, estudià comerç i nàutica, i exercí com a comerciant. Estudià també medicina, a Saragossa, i fou un dels més destacats introductors a Catalunya dels principis mèdics de l'homeopatia de Samuel Hahnemann. Les seves idees liberals el portaren a redactar nombrosos articles en defensa dels principis republicans i anticlericals.
El 12 de maig de 1859 va assolir la seva major fita estrenant al Gran Teatre del Liceu de Barcelona una òpera, Arnaldo di Erill. També va compondre quatre sarsueles, peces per a piano, cançons i obres corals i principalment es dedicà a la música religiosa. Estrenà una Missa a Mataró (1852) i també va escriure un Te Deum i unStabat Mater.
El 1858 escrigué una Barcarola per a cant i piano que dedicà al pianista i compositor Jaume Biscarri i Bossom de Saga.[1] Aquesta peça s'anà popularitzant com a cançó marinera, enriquint-se la lletra amb vocabulari dels pescadors mentre que la música se simplificava fins a la versió coneguda actualment com La calma de la mar, en un procés testimoniat per les versions populars recollies a Pineda de Mar els anys 30.[1] La versió actual ha estat cantada per Marina Rossell i per Maria Laffitte.
A més de les seves virtuts com a compositor, metge i marí mercant, el senyor Guanyabens passarà a la història de la ciutat per fer la primera fotografia panoràmica de la ciutat de Mataró, que data del 1854 i que fou realitzada des la terrassa de l'actual número 18 del carrer de Sant Antoni
Fotografia del grup "Yo también tengo mi foto antigua de Mataró"
Per aprofundir més en la seva figura: http://www.raco.cat/index.php/FullsMASMM/article/view/115215/144089
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada