dimarts, 3 de juny del 2014

Nicolau Guanyabens i Giralt al Born Centre Cultural
Nicolau Guanyabens i Giral (Mataró, Maresme, 1826 - Palma, 1889) fou un compositor, metge i marí mercant català.
Va estudiar pel seu compte flautaguitarra i composició a partir del peculiar mètode de Virués La Geneuphonia. Home molt polifacètic, estudià comerç i nàutica, i exercí com a comerciant. Estudià també medicina, a Saragossa, i fou un dels més destacats introductors a Catalunya dels principis mèdics de l'homeopatia de Samuel Hahnemann. Les seves idees liberals el portaren a redactar nombrosos articles en defensa dels principis republicans i anticlericals.
El 12 de maig de 1859 va assolir la seva major fita estrenant al Gran Teatre del Liceu de Barcelona una òperaArnaldo di Erill. També va compondre quatre sarsueles, peces per a piano, cançons i obres corals i principalment es dedicà a la música religiosa. Estrenà una Missa a Mataró (1852) i també va escriure un Te Deum i unStabat Mater.
El 1858 escrigué una Barcarola per a cant i piano que dedicà al pianista i compositor Jaume Biscarri i Bossom de Saga.[1] Aquesta peça s'anà popularitzant com a cançó marinera, enriquint-se la lletra amb vocabulari dels pescadors mentre que la música se simplificava fins a la versió coneguda actualment com La calma de la mar, en un procés testimoniat per les versions populars recollies a Pineda de Mar els anys 30.[1] La versió actual ha estat cantada per Marina Rossell i per Maria Laffitte.


A més de les seves virtuts com a compositor, metge i marí mercant, el senyor Guanyabens passarà a la història de la ciutat per fer la primera fotografia panoràmica de la ciutat de Mataró, que data del 1854 i que fou realitzada des la terrassa de l'actual número 18 del carrer de Sant Antoni


Fotografia del grup "Yo también tengo mi foto antigua de Mataró"


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada