dimarts, 17 de setembre del 2013

De l'Iluro Sport Club al Club Esportiu Mataró

Inicis del futbol a Mataró

Les primeres referències de futbol a Mataró la trobem a inicis de segle XX amb un club anomenat Iluro (1901) i un club anomenat Mataroní (1903). Però el futbol no començà a organitzar-se de debò fins la següent dècada, impulsat pels alumnes dels col·legis Escolapis i Valldemia. El FC Catalunya de Mataró jugava a un solar dels Escolapis al carrer Lepant. El dia 11 de febrer de 1911, aquest club jugà un partit a Vilassar de Mar amb l'equip d'aquesta població. El 25 de març ambdós club tornaren a trobar-se, aquest cop a l'antic Velòdrom de Mataró, situat a l'actual Parc Central. El Catalunya formà la seva primera junta el mes d'abril del 1911 amb Salvador Garriga com a primer president. També el 1911 es comença a jugar al col·legi Valldemia, que formà un equip.
L'abril del mateix any 1911 nasqué el FC Mataró, com a secció del Foment Mataroní, amb una junta presidida per Joaquim Soler.El gener de 1912 el Foment Mataroní inaugurà un camp situat a l'actual Ronda d'Alfons X, al costat del convent de les Caputxines, amb un partit entre el FC Barcelona i el Català SC, de la capital catalana, amb victòria del Barcelona per 7 a 0. El 1912 es creà l'Stadium SC, que jugava al camp del Patronat de Sant Josep, al Camí de la Geganta.

l'Iluro SC

L'Iluro Sport Club aparegué el 1912, promogut per la societat Sport Mataronès i amb Josep Serra Simón com a primer president. L'equip jugava a un camp propietat del Tir Nacional. L'equip començà una forta rivalitat amb el FC Mataró.
El 1914 disputà la seva primera competició, el Campionat de la 2a Lliga i de la Costa enfrontant-se a FC Mataró, Sbart de Vilassar de Dalt i Bétulo de Badalona. L'equip va disputar normalment el campionat de Segona Categoria del Litoral. L'estiu de 1915, el Mataró FC es dissolgué. L'Iluro es traslladà al camp d'aquest i esdevingué el primer equip de la ciutat.
Als anys vint el futbol aconseguí gran popularitat i aparegué el setmanari Mataró Esportiu que féu una bona tasca. La temporada 1921-22 va perdre la promoció d'ascens de la Segona Categoria enfront el Santboià. La temporada 1922-23 sota la presidència de Josep Maria Fradera Pujol el club es proclamà campió comarcal, provincial arribant a disputar la final del Campionat de Catalunya de Segona Categoria enfront el Reus Deportiu. La temporada següent es repetí la mateixa situació amb una nova derrota enfront el Reus, però una ampliació de grups permeté a l'Iluro aconseguir l'ascens a Primera B categoria que mantingué força anys.
La temporada 1930-31, amb Salvador Cruixent de president, l'equip quedà a un pas d'aconseguir l'ascens a Primera A. La temporada 1935-36 hi hagué una nova reestructuració de la competició i el club es veié obligat a baixar a la Segona Categoria. El 1935 inaugurà el seu nou camp el dia de Nadal. Ja en plena guerra, la temporada 1937-38 la Federació organitzà una Lliga Catalana amb clubs de Primera i Segona. L'Iluro participà, per fi, amb els grans del futbol català. El 3 de juliol de 1939, a causa de les conseqüències de la guerra, l'Iluro passà a millor vida, essent substituït pel Club Deportivo Mataró (els noms en català foren prohibits).
L'uniforme del club era a franges grogues i negres verticals amb pantalons negres.

Club Esportiu Mataró

El 3 de juliol de 1939 l'històric Iluro Sport Club desaparegué. El seu lloc fou ocupat pel nou Club Deportivo Mataró (els noms en català foren prohibits) que esdevingué el principal club de futbol de la ciutat. El nou club mantingué els colors groc i negre del seu predecessor.
Els primers anys dels quaranta el CD Mataró participa en les categories inferiors catalanes. La temporada 1947-48, el Mataró assoleix el títol de Campió de Catalunya, però la reducció de 3a Divisió n'impedeix l'ascens. L'any següent s'assoleix el sots-campionat i aconsegueix per fi l'ascens a Tercera. Cal destacar el 1951-52 en què el club juga una sensacional promoció d'ascens a Segona on acaba finalment tercer sense ascendir. El 1965 guanya el Trofeu Moscardó.
La temporada 1967-68, després de 18 anys de permanència a 3a Divisió, l'equip baixa a Regional. L'any següent, s'inicia amb nou president i relacions de col·laboració amb l'Espanyol i el 1968-69 aconsegueix el retorn a Tercera Divisió. El 1971, però, després d'una fluixa campanya, el Mataró torna a baixar a Preferent on s'hi estarà nou temporades fins el 1979-80 en què torna a Tercera durant tres temporades més.
Els vuitanta l'equip es mou per les categories territorials i és a la década dels 90 que l'equip torna a prendre força, pujant primer a Tercera i finalitzant amb un gran ascens a Segona Divisió B l'any 2000, un dels majors èxits del club, culminat l'any 2005 amb el títol de la Copa Federació. L'any 1994 adoptà l'actual denominació de Club Esportiu Mataró.
Després d'uns anys d'èxits amb l'ascens a la Segona B el 2000, i el títol de la Copa Federació el 2004-05, a partir de la temporada 2008-09 el club mataroní va patir dos descensos consecutius que el van portar a la divisió preferent. Al finalitzar la primera volta a aquesta competició, la temporada 2010-11, va retirar-se del campionat.
L'onze de setembre de 2012 el club va celebrar el centenari de la seva fundació amb dos partits, on s'enfrontaren els veterans del CE Mataró amb els veterans del FC Barcelona, amb victòria blau-grana per 2 a 5, i en el segon partit el CE Mataró fou vençut pel CE Júpiter per 0 a 2. El club presentà la samarreta commemorativa del centenari a meitats grogra i negra.

Himne

Groga i negra
és la nostra camiseta.
Estendard i banderí.
Dos colors que ens estimem,
pels que patim,
pels que gaudim,
dos colors pels que lluitem.
Són els nostres preferits
i en fem himne i en fem crit.
Ve de lluny aquest camí:
De l'Iluro - vella glòria -
que ens aferma dins la història
de l'esport mataroní.
Groga i negra
és la nostra camiseta.
Fem·ne els socis bon reclam
i escollim uns jugadors
que ens facin bo
el marcador
per alçar-la a cada camp.
Som un Club de fonda arrel
que hi tenim el cor fidel.
Hem estat, som i serem
gent de futbol i amistat
i amb noblesa i qualitat
jugarem i vencerem.
Groga i negra
és la nostra camiseta.
Honorem·la amb ferm delit
-tots els anys - cada partit.
Visca, visca
el Mataró
Sempre avant i campió
Lletra: Escrita pel poeta mataroní Isidre Julià.
Música: Pere Gonzàlez.


Jugadors destacats

Anys 10
  • Juan Sana
  • Pablo Kuchenbeker
Anys 20
Anys 50
  • Joan Viza
Anys 60
Anys 70


Font secundària: http://cemataro.totesport.cat/


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada