dimarts, 6 d’octubre del 2009

Josep Punsola i Vallespí



Josep Punsola i Vallespí (1913-1949) fou un poeta mataroní. Membre molt actiu de la Unió Excursionista de Catalunya, va treballar intensament per recuperar la cultura catalana després de la Guerra Civil espanyola.

El recull complet de la seva obra poètica traspua una lírica rica i diversa en el que conviuen poemes de fonda preocupació metafísica amb d'altres en què adquireixen relleu la quotidianitat i l'expressió emotiva. Poemes que connecten íntimament amb la pròpia biografia de l'autor i amb els esdeveniments que la marcaren. Poeta que, encara que truncat en plena joventut, corprèn per la riquesa lingüística i la qualitat emotiva dels seus versos.

A Mataró, va organitzar una secció musical a la seu de la Unió Excursionista de Catalunya i va col·laborar amb el músic i escriptor Elisard Sala i Casassas en l'elaboració de les lletres de les Cançons de muntanya, de nit i de camí (1949). Va ser guionista de pel·lícules amateurs, com Porta Closa (1948), d'Enric Fité.

El 1949 va editar un recull de la seva obra poètica, Poesies, que es va reeditar l'any 1970. L'any 1989 el Patronat Municipal de Cultura de Mataró va editar la seva Obra Poètica Completa, a cura de Maria-Mercè Bruguera i Barbany (ISBN 8486556767).

Enguany es commemora el 60è aniversari de la mort del poeta (Mataró, 1913-1949). Per aquest motiu s’ha constituït una comissió Ciutadana d’Homenatge a la seva figura formada per vuit entitats de la ciutat amb el suport de l’Ajuntament de Mataró i la Caixa d’Estalvis Laietana.

Durant els mesos de maig a novembre de 2009 s’han programant tot un seguit d’activitats per recordar la figura d’aquest emblemàtic poeta mataroní.

Fins al 18 d' octubre, a la Sala d'Exposicions de Caixa Laietana, podem trobar una exposició en commemoració de la seva figura com a poeta. La mostra està dividida en cuatre blocs:

L' home i el poeta

Tertúlies i cançons

Guionista i actor

El record en el temps





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada