dimarts, 2 de juny del 2009

Josep Puig i Cadafalch (1867-1956)

Senyor/a:

La casa natal de Puig i Cadafalch

En Jaume Aguilar i Vallès, veí de Mataró amb NIF 38775979A, com a President del Moviment Educatiu del Maresme, entitat situada a Les Esmandies, Rda. O’Donnell, 94 08302 de Mataró i els sotasignats

EXPOSEN:

Que Mataró té l’honor i l’orgull de ser la ciutat on va néixer l’insigne Josep Puig i Cadafalch, al Carreró núm. 39, en una casa de cós del S. XVIII, on hi van viure 6 o 7 generacions dels Puig. Aquesta casa en mans d’un propietari particular, corre el perill de ser enderrocada, el qual seria una pèrdua irreparable del patrimoni històric i cultural de Mataró. Fa pocs anys Mataró va perdre incomprensiblement la casa natal de Miquel Biada i Bunyol, propulsor del primer ferrocarril peninsular entre Barcelona i Mataró.

Josep Puig i Cadafalch, com saben molt bé, és un dels mataronins més il·lustres i una de les persones més importants de Catalunya en els camps de l’Arqueologia, l’arquitectura i la política del segle XX. I és enterrat al Cementiri dels Caputxins de Mataró per pròpia voluntat.

Arqueòleg, historiador de l’art medieval i restaurador d’ermites i esglésies romàniques: St.Miquel de Cuixà, St. Joan de les Abadesses i moltes d’altres. Empúries es salvaguardà gràcies a la seva intervenció. Fa poc, vam veure la magnífica escultura grega de L’Esculapi, al Museu de Mataró trobada gràcies a les seves investigacions. Va ser un dels millors arquitectes del Modernisme. A Mataró tenim algunes de les seves obres, com la casa Coll i Regàs, La Beneficència, i ”El Rengle”, i a Argentona la seva casa d’estiueig i Can Garí del Cros. A Barcelona llueix la casa Ametller, la casa Macaya, la casa de les Punxes, Els 4 Gats, la fàbrica Casaramona on hi ha actualment “Caixa-Fòrum”. Aquest edifici va ser un referent per a la millora en les condicions de treball dels obrers.

Fou també un polític eminent: Diputat a les Corts de Madrid, President de la Mancomunitat de Catalunya i President de l’Institut d’Estudis Catalans. Creà el Servei de Meteorologia, inicià la publicació de mapes geogràfics i geològics i propulsà la creació de biblioteques populars.

Aquesta brillant trajectòria fou internacionalment reconeguda al ésser anomenat doctor “Honoris Causa” per les Universitats de Friburg, París i Tolosa.

Però arribaren temps difícils i es va haver d’exiliar arran del Cop d’Estat de Primo de Rivera i més tard durant la Guerra Civil, i al seu retorn se li prohibí l’exercici de la professió d’arquitecte. Àmpliament reconegut el valor de la seva vida i obra, sempre a favor de la societat catalana, el progrés, i l’amor per l’art i el coneixement, creiem que aquest importantíssim personatge es mereix que es conservi i es rehabiliti la seva casa natal. La seva situació cèntrica a Mataró, fa que sigui del tot adient la seva integració dins la ruta cultural de la ciutat, ampliant així la ja existent Ruta Puig i Cadafalch, cosa que permetria que fos un espai visitable per tots els ciutadans, i especialment estudiants i turistes.

DEMANEM: que l’Ajuntament, com a màxim representant de la ciutat, prengui les mesures legals pertinents que té al seu abast a fi de denegar qualsevol petició d’enderroc a fi de conservar aquesta casa natal de l’il·lustre mataroní Josep Puig i Cadafalch. Que es conservi i es rehabiliti destinant-la a ”Centre d’Interpretació” de la seva persona i la seva obra tan lligada a la història de Catalunya i que tan honora a Mataró, la seva ciutat natal.

Mataró a ....... de juny del 2009

IL·LTRE. SR. ALCALDE PRESIDENT DE L’EXM. AJUNTAMENT DE MATARÓ

Es tracta d’una una campanya de diferents entitats de Mataró, entre elles la FAVM i l' A.V.Mataró- Centre on des d' ara també s' hi adhereix Un Mataró no tant llunyà per recuperar la casa natal d'en Puig i Cadafalch per la ciutat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada