El Centre Catòlic va ser fundat el 1er. de novembre de 1884. Després de passar per diversos locals, l´any 1908 es situà a La Riera, on es troba actualment, gràcies al treball del seu President en aquell moment, Emili Cabañes. A la seva mort s´obrí un impàs i es passà per uns moments crucials per a l´Entitat.
Fou Mossèn Plandolit qui proposà als dirigents de l´Entitat l´entrada d´un nombrós grup de joves obrers del Patronat de Sant Josep, per captar nous socis i treballar conjuntament. Una de les seves predileccions fou el teatre i així es creà, l´any 1916, la Secció Dramàtica, després anomenada Sala Cabañes.
El dia 25 de desembre de l´any 1916, en el Saló-Cafè del Centre Catòlic, també anomenat "La Saleta" i convertit en teatre els dies de l´espectacle, va tenir lloc per primer cop la representació dels "Pastorets".
L’obra escollida fou "L´Estel de Natzaret" de Ramon Pàmies, un dels autors més coneixedors de l´enrenou escènic d´aquella època i d´una riquesa de lèxic expressiva i poc corrent.
Ja des dels primers dies de representació constituïren un autèntic esdeveniment, tot i que les petites dimensions de l´escenari no permetien coses extraordinàries.
Durant 17 anys s´anaren representant en aquest local, fins que l´any 1933 s´inaugurà la nova Sala Cabañes. El pulcre estil de la nova Sala, la llum de les bateries i el folgat escenari feren créixer el desig d´un millorament artístic i estètic.
Poc a poc, esperonats per l´èxit i el ressò obtinguts arreu de Catalunya i fins i tot més enllà de les fronteres, s´anaren succeint les novetats. S´incorporà el pròleg, amb l´encanteri de nimfes, bruixes i follets, la coral de les donzelles del Temple, l´encantador de serps, el llengotejar de la lluna, la gran apoteosi. S´afegiren nous decorats, vestuari, noves músiques, fins aconseguir una orquestra present a cada representació.
Durant els anys de la guerra civil les representacions van ser interrompudes, però malgrat els afers dels anys 40, a la Sala Cabañes se li va permetre de continuar representant "Els Pastorets" en català.
L´Ajuntament de Mataró, l´any 1981, declara l´espectacle Patrimoni Cultural de la Ciutat, passant a ser denominat "Els Pastorets de Mataró". Aquest suport és decisiu per mantenir i consolidar la dignitat i qualitat d´aquest espectacle, ateses les dificultats econòmiques que comporta el dur endavant una obra d´aquesta envergadura.
"Els Pastorets de Mataró" constitueixen una de les més simpàtiques tradicions de la nostra ciutat. Són el viu exponent d´una acurada expressió d´art i de tècnica, per a fer reviure amb tota dignitat i amb un sentit plenament popular, el misteri del Naixement de Crist.
"Els Pastorets de Mataró" constitueixen el document d´una època: escenografia, interpretació, comunicació popular, tot hi resulta coherent, i com a tal s´han de conservar i mantenir-los vius. Els Pastorets s´han de mantenir sòlids i coherents, restaurant-se amb cura les decoracions i la maquinària que els anima, ajustant la interpretació a l´estil que exigeix el text i la música. Han de ser restaurats i preservats com una pintura d´època, com un document preciós d´una flaire i un encant que els fan únics a Catalunya.
Actualment, segueix encara en peu el treball i l´esforç col•lectiu, abnegat, constant i difícil d´actors i tècnics, per tal de conservar i mantenir la fidelitat d´origen sense malmetre l´estètica de l´espectacle.
"Els Pastorets de Mataró" són PATRIMONI CULTURAL DE LA CIUTAT des que, l’any 1981, l’Ajuntament de Mataró els va declarar així en reconèixer la seva singularitat, els valors culturals i tradicionals que contenen, la perseverança de diverses generacions de mataronins per mantenir-los vius al llarg de tants anys i sobretot el rigor en la seva execució.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada